Engelsiz Bileşenler Federasyonu için toplumsal cinsiyet; bir kategori olarak tarihsel, kültürel ve toplumsal eşitsizliklere yol açan bir iktidar hiyerarşisi alanıdır. Eşitsizlik üreten bu toplumsal yapının tüm insanların eşitliğine evrilmesi için bütünlüklü bir iktidar eleştirisi ve dönüşümü gereklidir. Sosyal, ekonomik, kültürel, bilimsel ve politik alanların eril/ataerkil kültürden arındırılarak kadın ve LGBTİ+ kişilere açık alanlara evrilmesi, tüm insanlığın daha eşit ve özgür geleceği için gereklidir. Toplumsal olarak yok sayılmakla mücadele eden engelliler içerisinde de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, tüm boyutları ile yeniden üretildiği bilinciyle her türlü toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için tüm kurumların sorumluluk alması ve yapısal, işlevsel ve kültürel araçlarını toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama taahhüt ve iradesiyle düzenlemesi kritik önemdedir.
Engelsiz Bileşenler Federasyonu, Yönetim Kurulu dahil bütün kurullarında ve üye derneklerinde; düzenlediği bütün toplantılarda ve faaliyetlerde, konu ve konuşmacı dağılımında kadın ve LGBTİ+ temsilini gözettiğini ve buna aynı hassasiyeti göstermeye devam edeceğini bu politika belgesiyle taahhüt etmektedir.
Bu bağlamda Engelsiz Bileşenler Federasyonu’nca;
- Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve Kadına Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi), BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme başta olmak üzere bu çerçevede hazırlanmış ulusal ve uluslararası mevzuatın yol göstericiliğinde; cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, yaş, sınıf, göçmen ya da mülteci statüsü, medeni hal, etnik köken, engellilik vb. temelli ayrımcılıkların karşısında durur, bu ayrımcılıkların önlenmesi için toplumda farkındalık yaratılmasına katkıda bulunulur.
- İş planlama ve süreçlerinde; toplumsal cinsiyete duyarlı planlama, strateji geliştirme, veri toplama ve bütçeleme çalışması yapmaya öncelik verilir.
- Her türlü araştırma, proje, eğitim ve diğer federasyon faaliyetlerinde kadın ve LGBTİ+’ların haklar, sorumluluklar ve fırsatlardan eşit faydalanmalarına olanak sağlayacak araçlar geliştirilir, kurul ve komisyonlar oluşturulur ya da oluşmasına destek olunur.
- Birlikte yaşadığı insanlara şiddet, taciz ve kötü muamelede bulunan kişilerin bu durumu tespit edildikten sonra federasyon ve üye dernekler ile ilişiği kesilir. Kişi ilgili yargı mercilerine bildirilir. Kendisine üye olmaktan kaynaklı herhangi bir dayanışma gösterilmez.
Federasyonumuz;
- Cinsiyete dayalı şiddet ile cinsel taciz ve saldırıyı önlemek için her türlü tedbiri alınacağı taahhüt eder, ilgili olaylar karşısında etkin bir soruşturma yürütür ve yaptırım uygular. Çalışanlara, üyelere ve gönüllülere dönük fiziksel, psikolojik, sözel, cinsel her türlü taciz, şiddet ve mobbingi (işyerinde psikolojik şiddet), ağır disiplin suçu olarak değerlendirir. Bu kapsamdaki şikâyetlerde kadınların ve LGBTİ+’ların beyanını esas alır, karşı taraf aksini ispatla yükümlü kılınır.
- Kadın ve LGBTİ+ çalışanlarının ve gönüllülerinin rahat, güvenli, ayrımcılıktan uzak ve şiddetten azade bir ortamda çalışabilmesi için gerekli tüm önlemleri alır.
- Çocuklar ve gençler başta olmak üzere kurumun çalıştığı hedef kitlelerde, toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının yaygınlaştırılması için çalışır. Eğitim ve materyallerini bu doğrultuda geliştirir. Katılımda ve inisiyatif almada eşitlik ilkesini gözetir.
- Çalıştığı tüm paydaşlarla; yayıncılarla, dağıtımcılarla, kamu ve özel sektör temsilcileriyle ilişkilerinde yukarıda sayılan esasları gözetir.
- Çalışanlarına, üyelerine ve gönüllülerine yönelik periyodik bir şekilde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verir ve bu konu hakkında farkındalıklarını arttırır.
Toplumsal cinsiyet eşitliği politika belgesinin uygulanması ve ilkelerine uygunluğun denetlenmesinden Federasyon Yönetim Kurulu üyeleri ve Etik Kurul üyeleri birlikte sorumludur. Yukarıda ifade edilen ilkelere aykırılık durumlarının tespiti ve denetimi için Denetim Kurulu ivedilikle görevlendirilir.